Українцям варто приготуватися до ще більшого подорожчання гречки.

В Україні з кожним роком все більше дорожчають продукти харчування. Тепер черга підійшла і до гречки. За останні роки обсяги виробництва гречки в Україні скоротилися в 4,6 рази, до 104 тис. тонн, повідомила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин, передає прес-служба агропромислового об'єднання.

Але попри такі зміни Україна, як і раніше, входить в список країн, які є найбільшими імпортерами цієї крупи. Але всупереч таким змінам в Україні гречка продовжує дорожчати. Поки фахівці попереджають про те, що така тенденція триватиме.

Причиною падіння виробництва послужила культура споживання гречки в Україні: аграрії вважають за краще займатися вирощуванням більш рентабельних і орієнтованих на експорт продуктів (пшениці, кукурудзи, соняшника і т.д.).

"Тим більше, що серйозну конкуренцію їм складає дешевша за ціною гречка виробництва Російської Федерації", - говорить Литвин.

Тому багато аграріїв і відмовляються від виробництва цієї крупи. Якщо порівнювати ціни по містах України, то в столиці ціна за упаковку цієї крупи б'є всі рекорди. Адже в столичних магазинах доведеться заплатити близько 40-48 гривень. Ситуація в інших великих містах аналогічна.

Але експерти впевнені, що у 2020 році виробництво гречки буде збільшено. Тому може змінитися і ціна.

"Однак за попередніми оцінками, у 2020 році обсяги виробництва гречки на 22% перевищують аналогічний показник попереднього року, що дозволить частково скоротити імпортні поставки у 2021 році", - йдеться в повідомленні УКАБ.

Раніше Hyser писав про те, що українцям доведеться економити на їжі, в Україні різко подорожчають яйця і м'ясо.

Також писали, що частина українців змусять платити за електроенергію на кілька тисяч більше, перші подробиці того, що сталося.

Нагадаємо, що у Кабміні докладно розповіли, як отримати компенсацію за дорогу електроенергію.